« Мамыр 2025 » | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Дс | Сс | Ср | Бс | Жм | Сб | Жс |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Америкалық Бимгентон университетінің ғалымдары тамақтың әртүрлі жастағы адамдардың психикалық жағдайына әртүрлі әсер ететінін анықтады, деп хабарлайды Baq.kz ақпарат агенттігі MedicalXpress-ке сілтеме жасап.
Зерттеу барысында онлайн-сауалнаманы бірнеше елдің азаматтары толтырған. Олар өздерінің тамақтану дағдыларын, тұтынатын азық-түліктерін және психологиялық жай-күйлерін сипаттаған.
Талдау нәтижесіне сүйенген ғалымдар үнемі ет жейтін 18-29 жастағы адамдардың миында химиялық заттар (алдымен серотонин және дофамин) түзіліп, қанағаттану мен көңіл-күйдің жақсаратынын айтады.
Аптасына үш рет ет жеп, бірақ спортпен шұғылданбаған жастар болса психикалық бұзылуға бейім болатыны да анықталды.
30 жас шамасындағы азаматтарға көтеріңкі көңіл-күйде жүру үшін антиоксиданты бар жемістерді көбірек тұтыну, сондай-ақ кофені аз ішу ұсынылған.
Бұған дейін британдық ғалымдар анар, жүзімнің қызыл сорты, саңырауқұлақ пен жасымықтың зақымданған немесе зиянды клеткелардың қалпына келуіне оң әсер ететінін анықтаған болатын. Бұл тағамдар асқазан-ішек жолдары мен рактың алдын алуға көмектеседі.
« Мамыр 2025 » | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Дс | Сс | Ср | Бс | Жм | Сб | Жс |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |